Minden, amit valaha tudni szerettél volna az anyajegyekről!

anyajegy | Pécs

Nagy anyajegy-útmutató

A lakosság java nem veszi komolyan az anyajegyeket…

Nem ismerik fel az elváltozásokat, azt, ha barnább vagy nagyobb lesz, esetleg megváltozik az alakja.

Pedig egyik legnagyobb százalékban az anyajegyek okozzák az áttétes rákokat, így a bőrrák (melanoma malignum) az egyik legveszélyesebb rákfajta. Ráadásul kiszámíthatatlan, nehéz észrevenni és ha a melanoma sejt bekerül a nyirokkeringésbe, könnyen áttétet okoz. Mégis nagyon kevés szó esik az anyajegyek vizsgálatáról, főként az éves anyajegyszűrés fontosságáról.

Miért alakulnak ki az anyajegyek?

Az anyukánktól örököljük, azért anyajegy?

Mikor alakulnak ki az anyajegyek?

Hol fog kialakulni anyajegy?

Milyen fajtái vannak?

Mikor kell komolyan venni őket?

Hogy alakul ki a bőrrák?

Ebben a blogcikkben mindent összeszedtünk, amit valaha az anyajegyekről tudni szerettél volna és a fenti kérdések mindegyikére választ kapsz!

Olvass tovább és segítünk!

anyajegy elváltozás | PécsMi az az anyajegy?

Az anyajegyek, latin megfelelőjén naevusok már születésünkkor meglévő vagy később kialakuló éles határú, maradandó jellegű elváltozások a bőrön, melyek színe, felszíne eltérő a bőr felszínétől, lehet barnás, vöröses vagy fekete esetleg kék folt is. Az anyajegyek bárhol kialakulhatnak a testünkön. Az anyajegy nem összekeverendő a szemölccsel. A szemölcs bőrszínű és élesen kiemelkedik a bőr felszínéből.

Miért, mikor és hol alakulnak ki az anyajegyek?

Keletkezésükről sajnos nem tudunk túl sokat és nincs is rá pontos tudományos, orvosi magyarázat, hogy vajon mitől alakulhatnak ki. Bizonyos kutatások szerint a pigmenttermelő sejtek helyi működés zavara lehet az anyajegyek keletkezésének hátterében. Nem, nem az anyukánktól örököljük őket, megnevezése egy régi népi hiedelemből jön, miszerint, ha a harmadik trimeszterben valami történik a kismamák hasával, ráesik valami, ott a születendő gyermeken pont ott anyajegy keletkezik. Természetesen ez nem igaz, ezért csak népi hiedelem. Vannak olyan anyajegyek, amiket már születésünkkor is hordozunk – de nem a fentebb említett ok miatt – és a többi később, főleg tinédzser korban alakul ki. Az, hogy hol vagy mikor alakulnak ki a továbbiak folyamán ezek a festékanyagos bőrelváltozások, az esetek túlnyomó részében nem genetikailag meghatározott. Ott alakulhatnak ki testünk felszínén ezek az eredendően jóindulatú elváltozások, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a melanociták, azaz a pigmentsejtek. Többnyire a bőrt ért sugárzásnak van szerepe kialakulásukban. Minél több UV sugárzás éri, akár nap, akár szolárium, annál gyakrabban jelennek meg testünkön ezek a kis elváltozások. Főként tinédzserkorban és várandósság alatt gyakoriak az új anyajegyek.

Ezek a kis elváltozások az esetek többségében semmilyen veszéllyel nem járnak, esetleg esztétikai panaszokkal, de ez egyénfüggő, hogy kit mi zavar és hogy egyáltalán hol alakult ki az új anyajegy.

Milyen típusai vannak az anyajegyeknek?

  1. Közönséges anyajegyek

Minden olyan anyajegy, amely életünk első egy évében jelenik meg rajtunk. Előfordulhatnak testünkön bárhol és lehetnek szinte bármekkorák, egészen aprótól az egészen nagyig is (1,5-20cm). Szőrszálak is nőhetnek belőlük, rendszeres ellenőrzésük szükségszerű és indokolt esetekben el is távolítható.

  1. Szerzett anyajegyek

Az esetek többségében kis méretű, szabályos, éles határú, sötétbarna, fekete vagy akár bőrszínű anyajegyek. A testen bárhol megjelenhet, de nagyobb eséllyel alakul ki arcon, karon, háton, ahol a nap többet éri a bőrt.atípusos anyajegy | Pécs

  1. Atípusos anyajegyek

A testen bárhol kialakulhatnak, határaik elmosódottak, szabálytalanok, színük változatos lehet, sötétbarna, vöröses, fekete és ezek bárminemű kombinációja. Ebből a típusú anyajegyből gyakoriak a melanoma kialakulások, így rendkívül fontos a rendszeres önellenőrzés, szűrés.

  1. Spitz-anyajegy

Nagyon ritka anyajegy fajta, az esetek döntő többségében nem rosszindulatú. Hasonlíthat a melanomához, nagyon gyorsan nő így az anyajegy eltávolítása erősen javallt.

Mikor kell komolyan venni az anyajegyeket? Csak akkor kell vele foglalkoznom, amikor már baj van? Amikor viszket és amikor fáj?

anyajegy szűrés | PécsNyilvánvalóan költői kérdések voltak, hiszen nem csak akkor kell figyelni az anyajegyekre, amikor már ég a ház és azok viszketnek, fájnak. Az anyajegy elváltozásokkal nem szabad játszani. Ezért fontos elvégezni akár havonta vagy nyáron, amikor több napfény éri testünket gyakrabban az ABCD szabályt.

Mi is ez az ABCD szabály? A szavak angol megfelelőjéből adódik. Lássuk:

A, mint Area – azaz figyelni kell az anyajegyek területi elváltozásaira, milyen a formája, szimmetrikus, ovális és a területi elváltozásokba beletartoznak a felszíni kiemelkedések is, jobban kiemelkedik-e, mint korábban.

B, mint Border – azaz figyelni kell az anyajegyek határaira, mennyire élesek vagy elmosódottak, bizonyos elmosódások növekedésre is utalhatnak.

C, mint Color – azaz figyelni kell az anyajegy színére, változott-e a színe, sötétebb lett, világosabb lett.

D, mint Diameter – azaz figyelni kell, hogy nőtt e a körmérete az anyajegynek.

Ha az ABCD szabály szerint bármiféle elváltozást észlelünk, azonnal menjünk bőrgyógyászhoz, aki szakszerűen meg tud vizsgálni.

Az ABCD szabályon kívül, ha bármiféle problémát észlelünk, például anyajegy viszket, fáj, vérzik, váladékozni kezd, esetleg kisebesedik a felszíne vagy csomót érzékelünk benne, akkor szintén keressünk fel egy szakembert az anyajegyünkkel kapcsolatban.

Biztos diagnózist csak az anyajegy speciális nagyítóval, dermatoszkóppal történő vizsgálata és szövettan, biopszia után tud a szakember is mondani.

A melanoma, az anyajegy kóros elváltozása az idő előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel jelenik meg a bőrünkön. A melanomára való hajlam sajnos örökletes, így ha a családunkban előfordul, fokozott figyelemmel legyünk az anyajegyeinkre, rendszeres kontroll szükséges.

Nagyon fontos az önellenőrzés, az önvizsgálat. Kiemelkedően fontos, hogy rendszeresen önvizsgálatot tartsunk és bőrgyógyászati, melanoma ellenőrzésen is részt vegyenek. Az éves melanoma szűrés életeket menthet. Különösen fontos, mert bizonyos testrészeinket nem tudjuk ellenőrizni és sok anyajegy is lehet.

El kell távolítani az anyajegyeket?

anyajegy vizsgálat | PécsHa az anyajegyszűrés alatt a szakember úgy ítéli meg, hogy az anyajegy leszedése indokolt, akkor kell sebészhez vagy plasztikai sebészhez fordulni. A beteg dönti el, hogy milyen sebészhez szeretne fordulni, itt Pécsen, a The Beauty Lab-ben plasztikai sebészeket szoktunk ajánlani.

A rendszeresen sérülő, irritációnak kitett anyajegyek leszedését is javasolni szoktuk, hiszen itt is nagyobb esélye van a rosszindulatú elváltozásoknak.

Minden esetben akár jó vagy rosszindulatú anyajegyről beszélünk fontos a biopszia, hogy megbizonyosodjunk, hajlamosak vagyunk-e a melanomára.

Figyelnünk kell a szépészeti beavatkozások alatt is az anyajegyeinkre, mert bizonyos kezelések alatt sérülhetnek, nem szabad rájuk rámenni. Ráadásul a kezelés előtt is lehet már színbeli, térbeli elváltozás az anyajegyen, amit egy szakember észre is venne, de a kezelés után ez már nem észlelhető és könnyen baj lehet belőle.

Vannak olyanok, akiknek jobban kell figyelni? Akik rizikócsoportba tartoznak?

Igen, a fehér bőrű, kék szemű, szőke és vörös hajú embereknek fokozottan kell figyelniük magukra, mert rajtuk általában sok anyajegy található. Többek között ez is bizonyítja, hogy a melanomára való hajlam örökölhető.

Növelheti a melanoma esélyét a napozás és a szolárium?

Már fentebb említettem, hogy igen, de különösen fontosnak tartottam egy külön pontban is ezt kiemelni. A rendkívül erős UV sugárzásnak köszönhetően télen is erősen javallt az SPF 50 fényvédő, így sem a napozás, sem a szolárium nem ajánlott. Nagyban növeli a melanoma kockázatát, és lehet, hogy a szoláriumok miatt olyanoknak is kialakul később, idősebb korban a bőrrák, aki egyébként nem is lenne rá hajlamos. Nyáron tartózkodjunk az erős napfénytől, 11-15 óráig ne nagyon menjünk kültérre. A leégések különösen megnövelik a rákos elváltozások arányát. A gyerekkori leégések hatványozottan érnek, így nagyon figyeljünk gyermekeink bőrére.

A legfontosabb, amit tudnod kell az anyajegyekről

bőrrák szűrés | PécsBármikor bárhol kijöhet egy újabb anyajegy és a folyamatos önvizsgálat rendkívül fontos minden anyajegynél. Ismételjük meg az ABCD szabályt rendszeresen. Ha bármiféle elváltozást tapasztalunk látogassunk meg egy anyajegyszűrő központot.

Az éves, vagy akár féléves kontrollvizsgálat mindenféle elváltozás nélkül is javasolt, ahol dermatoszkópos anyajegyszűrésen is részt tudunk venni, ezzel csökkentve a kóros elváltozások elburjánzását. Az időben észrevett anyajegy elváltozások jó eséllyel még időben eltávolíthatóak, így megelőzhető bármiféle rosszindulatú módosulás.

A legfontosabb tennivalód most egy anyajegy vizsgálat egy tapasztalt bőrgyógyász által itt nálunk Pécsen, a The Beauty Lab-ben, ahol most ajándékba kapsz egy bőrtípusnak megfelelő fényvédelem tanácsadást. Elérhető árakon várunk Titeket és kérjük figyeljetek magatokra!